середа, 16 грудня 2015 р.

Різдвяний штоллен / Christmas Stollen

Оскільки до Різдва залишилось менше місяця я вирішила не тягнути з приготуванням штоллена - традиційного німецього різдвяного кекса, який славиться у всьому світі своїм неймовірним смаком і ароматом. Признаюсь чесно я ніколи не куштувала штоллена, але я дуже заінтригована і постараюсь все таки стриматись і попробувати шматочок вже на Різдво, не швидше:) Штоллен може зберігатись досить довго, тому в ідеалі його варто пекти за 3-4 тижня до Різдва, за цей час смак штоллена буде ще кращим ніж в перший день після випікання.

Due the Christmas in Ukraine is on 7th of January I decided to bake Cristollen right now to wrap it and wait more than 3 weeks to try it. If you know the stollen should be prepared three or four weeks before Christmas and I'm really excited to make that new tradition and serve the stollen to my family on Christmas morning:)


Спекти штоллен - був моїм першим кроком приготування до Різдва, а що ви плануєте спекти/приготувати на свята?

To bake stollen was my first thing in to-do list before Christmas. What about you? Are you ready for Christmas day?



Приготування/Method:

1.150 г родзинок замочити на 30 хв. в 80 мл рому. Тепер до родзинок всипаємо 100 г мигдалю і 50 г апельсинових цукатів.

1. 150 g raisins macerate in 80 ml rum for 30 minutes. Then add 100 g almonds and 50 g candied orange peel.


2. Готуємо опару: до 100 мл теплого молока всипаємо 5 г сухих дріжджів, 50 г борошна і 100 г цукру, перемішуємо і ставимо в тепле місце на 30-40 хв.

2. Prepare sponge: Heat the 100 ml milk in the large bowl (in no case boil the milk!) sprinkle into milk 5 g active dry yeast, 50 g flour and 100 g sugar, mix well and leave for 30-40 minutes in warm place.


3. В окремій посудині топимо 200 г масла. 150 г масла виливаємо до опари, решту масла залишаємо для готового штоллена.

3. In another bowl melt 200 g butter. 150 g melted butter pour into sponge, 50 g leave until later.


4. Тепер всипаємо 1 ч.л. тертої цедри цитрини, 1 пачку ванільного цукру і поступово всипаємо 450 г борошна. Замішуємо тісто, воно виходить достатньо тугим.

4. Then add 1 teaspoon grated lemon peel, 10 g vanilla sugar and gradually add 450 g flour. Knead the dough.


5. Висипаємо сухофрукти з горіхами і знов вимішуємо тісто.

5. Mix in dry fruits with almond.


6. Викладаємо тісто на присипану борошном поверхню і формуємо паляницю, один край загинаємо всередину.

6. Place the dough on light floured surface and form into oval, fold oval leigthwise in half.



7. Накриваємо верх фольгою і ставимо штоллен в розігріту до 190 гр духовку на 50 хв., знімаємо фольгу і ставимо випікатись ще 10 хвилин.

7. Cover the stollen top with foil and place to preheated oven to 190 C for 50 minutes, take the foil off and place bake for 10 minutes until golden brown.

8. Теплий штоллен поливаємо розтопленим маслом, що залишилось. Коли штоллен охолоне посипаємо рясно цукром пудрою.

8. Leave to cool a little bit and brush the melted butter on the top. Then stollen is completely cool dust with confectioners sugar.



9. Загортаємо штоллен в фольгу і ставимо на 2-4 тижні зберігатись в холодному місці. Але звичайно ви можете відрізати кусочок і попробувати штоллен відразу, наприклад в мене вже є таке бажання:)

9.Wrap stollen in the foil and place in refrigerator for 2-4 weeks. But you can try a piece right now, I really want to do it but excited to wait for Christmas morning:)

рецепт з сайту foodclub.ru

2 коментарі:

  1. I have never eaten stollen before, but I see it sold in our local bakeries. Maybe I will buy some to try next time I go.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. I've never tried stollen before too, so I was excited to make this by myself for Christmas. Hope my family will love the taste!

      Видалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...