Oh, finally I made this fabulous cake! When I saw the recipe in eatmeblog.com I realised that I should to bake the same one. With such positive thoughts I bookmarked the recipe and every day postponed the cooking..till yesterday:) So today's breakfast was incredible, the taste of this pie made my day!
Легка текстура тіста і начинки, повітряна і солодка заливка поєднується просто відмінно, та що там казати, пиріг такий ніжний що просто тане у роті! Мушу ще сказати, що пиріг досить калорійний,тому один кусок буде достатнім для ситного сніданку, і так, треба написати.. ситного сніданку з кавою:))
The cake just melts in your mouth! I don't have doubts that the one piece of this cake has a lot of calories, but for breakfast why not?
Для начинки потрібно:
500 мл молока
100 г манки
200 г маку
100 г масла
150 г цукру
200 г жирної сметани
1 ст.л. олії
Варимо крем. З'єднуємо молоко, манку, мак, масло і цукор. Варимо постійно помішуючи, до загустіння. Знімаємо з вогню і додаємо сметану і олію, добре перемішуємо.
Для тіста потрібно:
230 г борошна
5 г розпушувача
щіпка солі
100 г холодного масла
1 яйце
30 г цукру
З'єднуємо борошно,сіль і розпушувач, додаємо масло і розминаємо руками до крихти. Тепер всипаємо цукор і вбиваємо яйце, замішуємо тісто. Викладаємо тісто в форму (форму для випікання при необхідності змащуємо маслом і застеляємо пергаментом) діаметром 26-28 см і втрамбовуємо по дні.
Виливаємо начинку поверх тіста і ставимо випікатись в духовку на 25 хв. при 180 градусах.
Для заливки:
400 г сметани
3 яйця
80 г цукру
Тим часом готуємо заливку. Відділяємо білки від жовтків. Розтираємо жовтки з цукром до світлого кольору додаємо сметану і перемішуємо, а білки збиваємо в піну і вводимо в заливку
Виливаємо заливку поверх начинки, зменшуємо температуру випікання до 175 гр і випікаємо ще 40-45 хв. Якщо пригорає верх, просто накрийте пиріг фольгою. Готовий пиріг даємо остигнути в формі. Дістаємо з форми і ставимо в холодильник на пару годин.
Смачного:)
For the poppy seed filling you need:
500 ml milk
100 g semolina
200 g poppy seeds
100 g butter
150 g sugar
200 g full fat sour cream
1 tbsp sunflower oil
In a saucepan combine milk, semolina, poppy seeds, sugar and butter. Boil till thikens, do not stop to stirring the mixture, otherwise the cream can stick to the bottom. Remove from the heat add sour cream and oil, stir well.
For dough you need:
250 g flour
5 g baking powder
pinch of salt
100 g cold butter
1 egg
30 g sugar
Mix flour, baking powder and salt together in a bowl. Add butter and beat to crumbs. Add sugar and egg, beat again till the dough is formed.
For this pie you need to spread springform pan (diag 26-28 cm) and line the bottom with parchment paper.
Place the dough into a pan. Pour the poppy seed filling over the dough and bake for 25 minutes in preheated oven to 180 C.
Meanwhile make the fluffy cream:
you need:
3 eggs
400 g sour cream
80 g sugar
Separate the eggs. Whisk the yolks with sugar till pale, add sour cream and mix well. Whisk egg whites and combine with sour cream.
Remove the cake from an oven and pour fluffy cream over the cake. Reduce temperature to 175 C and bake for 40-45 min. If the top of cake darkens too fast just cover the top with foil.
Let cool in a pan. Take cake out and place to refrigerator for 2-3 hours.
Serve the cake with favorite hot drink and enjoy:)
230 г борошна
5 г розпушувача
щіпка солі
100 г холодного масла
1 яйце
30 г цукру
З'єднуємо борошно,сіль і розпушувач, додаємо масло і розминаємо руками до крихти. Тепер всипаємо цукор і вбиваємо яйце, замішуємо тісто. Викладаємо тісто в форму (форму для випікання при необхідності змащуємо маслом і застеляємо пергаментом) діаметром 26-28 см і втрамбовуємо по дні.
Виливаємо начинку поверх тіста і ставимо випікатись в духовку на 25 хв. при 180 градусах.
Для заливки:
400 г сметани
3 яйця
80 г цукру
Тим часом готуємо заливку. Відділяємо білки від жовтків. Розтираємо жовтки з цукром до світлого кольору додаємо сметану і перемішуємо, а білки збиваємо в піну і вводимо в заливку
Виливаємо заливку поверх начинки, зменшуємо температуру випікання до 175 гр і випікаємо ще 40-45 хв. Якщо пригорає верх, просто накрийте пиріг фольгою. Готовий пиріг даємо остигнути в формі. Дістаємо з форми і ставимо в холодильник на пару годин.
Смачного:)
For the poppy seed filling you need:
500 ml milk
100 g semolina
200 g poppy seeds
100 g butter
150 g sugar
200 g full fat sour cream
1 tbsp sunflower oil
In a saucepan combine milk, semolina, poppy seeds, sugar and butter. Boil till thikens, do not stop to stirring the mixture, otherwise the cream can stick to the bottom. Remove from the heat add sour cream and oil, stir well.
For dough you need:
250 g flour
5 g baking powder
pinch of salt
100 g cold butter
1 egg
30 g sugar
Mix flour, baking powder and salt together in a bowl. Add butter and beat to crumbs. Add sugar and egg, beat again till the dough is formed.
For this pie you need to spread springform pan (diag 26-28 cm) and line the bottom with parchment paper.
Place the dough into a pan. Pour the poppy seed filling over the dough and bake for 25 minutes in preheated oven to 180 C.
Meanwhile make the fluffy cream:
you need:
3 eggs
400 g sour cream
80 g sugar
Separate the eggs. Whisk the yolks with sugar till pale, add sour cream and mix well. Whisk egg whites and combine with sour cream.
Remove the cake from an oven and pour fluffy cream over the cake. Reduce temperature to 175 C and bake for 40-45 min. If the top of cake darkens too fast just cover the top with foil.
Let cool in a pan. Take cake out and place to refrigerator for 2-3 hours.
Serve the cake with favorite hot drink and enjoy:)
This is mouthwatering. I love poppy seed cake and this is a different take on what I am used too. I am bookmarking this recipe to try later.
ВідповістиВидалитиtoyastales.blogspot.com
I'm so glad you liked the recipe! And if you love the poppy seed cakes you will absolutely like the taste of this:)
ВідповістиВидалитикакой очаровательный кусочек!
ВідповістиВидалитипс. я практически все рецепты за тобой записываю!)))
mary2be.blogspot.com
Очень приятно:) и спасибо за доверие!
ВидалитиIt looks so bright and yummy at your picture! I can confirm that it is very tasty because having seen it in Sasha's blog I also could not resist baking it.
ВідповістиВидалитиThank you so much for visiting my blog and for your comment!
ВидалитиThis cake is really one of the best:)